Username or password was incorrect
Your account is locked
The profile has been deleted
Log in using Facebook Log in with Google

Guide till att söka lediga lägenheter eller rum

Written by Alexander K

5 goda råd till hur man ska tänka för att få till den perfekta bostadsansökningen och profiltexten. En bra bostadsansökan ökar dina chanser att hitta en roommate och en bostad. Om du lägger lite extra tid på din ansökan kommer du bli sedd av hyresvärdarna och kommer ännu närmare att hitta en bostad.

The English version: How to write effective profile texts and roommails

Ofta upplever folk att det är väldigt utmanande att skriva om sig själv på ett sådant sätt att andra vill bo med en. Det finns många sätt att utforma brevet på, men du kan börja med att gå igenom dessa fem punkter innan du börjar skriva. Som utgångspunkt ska din profiltext handla om dig som person och dig som roommate. Dina brev till hyresvärdarna å andra sidan ska snarare handla om det goda samarbetet, som ni självklart kommer ha, som roommates.

1. Kom ihåg att skriva med den viktigaste informationen

Det är viktigt att din profiltext innehåller så mycket information som möjligt, men tänk samtidigt på att inte ha allt för mycket text. Utöver den vanliga informationen såsom ålder, yrke, anledningen till att du söker bostad osv., kan du till exempel skriva hur en vanlig dag ser ut för dig. Du kan också skriva hur du fördriver tiden när du är hemma och tar det lugnt eller hur du föreställer dig hur ett ”roommate-samarbete” skulle kunna fungera.

Var noga med att få till en bra inledning och ett bra avslut på ditt ansökningsbrev då man ofta läser de första och de sista meningarna först. Om du i dessa delar lyckas fånga intresset hos hyresvärden är sannolikheten stor att denne tar sig tid och läser resten av texten också. Ett exempel på en avslutning skulle kunna vara 5 ord som beskriver dig som person eller de fem sakerna du helst gör på din fritid – bara något som kan ge hyresvärden en bild av vem du är.

2. Använd ett levande språk

Det finns flera sätt att skilja sig från mängden, till exempel i dina intressen eller ditt sätt att vara på. Ett annat sätt är att tänka på vilket typ av språk du använder i dina texter. Om du till exempel skriver att du är rolig så visa det i din text genom att lägga in lite skämt eller allmän humor som bevisar dina påståenden.

3. Överväg dina ordval

En bra profiltext är ärlig och förklarar hur du verkligen är. Du ska självklart inte ljuga i din profiltext, men det kan vara bra att tänka lite extra på hur du presenterar dig själv. Det kan till exempel vara bättre att skriva om saker du gillar istället för saker du inte kan stå ut med. En positiv inställning i val av ord är mycket bättre än att använda ordet ”inte” hela tiden. När du fokuserar på att använda ett levande språk kan du också fokusera på att byta ut några negativa, kritiserande meningar mot mer positiva. Underskatta heller aldrig hjälpen du kan få av en glad smiley ;-)

4. Visa vem du är med hjälp av bilder

Jag är säker på att du har massa bilder på dig själv när du gör saker som intresserar dig. Det är med hjälp av dessa bilder du kan göra din profil och också din bostadsansökan mer trovärdig och hjälper hyresvärden att bilda en uppfattning om vem du faktiskt är. Bilder ger något som inte text gör och det kan vara den skillnaden som gör att sticker ut ur mängden. Det kan också vara en bra idé att ladda upp några bilder av dina intressen eller av dig själv när du utför något av dessa. Om du genom några få bilder kan berätta vem du är så är detta att föredra. Det ger läsaren/hyresvärden en snabb överblick över vem du är som person.

5. Skriv ett personligt bostadsansökansbrev

Som hyresvärd av en ledig lägenhet eller rum uppskattar man att se att den bostadssökande har avsatt lite tid och energi på att komponera just detta meddelande. Det är därför viktigt att du läser igenom hela annonsen och förklarar varför just du har valt att skicka en ansökan om att bli roommate med honom eller henne. Uthyrare väljer ofta utifrån den de tror de kommer komma bäst överens med och det är därför väldigt viktigt att skriva så mycket som möjligt om dig själv, i en så kort text som möjligt. Det kan därför vara smart att sätta sig ned och skriva en bra beskrivning av dig själv och sedan använda det i alla bostadsansökningar du skickar ut, kompletterat med info som passar specifikt för just den annonsen. När du skriver din beskrivning är det smartast att använda profiltexten som grund och därifrån plocka de mest väsentliga delarna. Bara kom ihåg att inte bara skicka de som en ”standardansökan”.

Alexander K